Herbestemming middeleeuws kasteel
De herbestemming van het middeleeuwse kasteel Van Oys tot hotel legt de gebroeders Michel en Leon Maes geen windeieren. Beiden hebben hun sporen verdiend in de vastgoedsector, maar ook de hotelwereld is hen niet vreemd. Met Van Oys Maastricht Retreat opent in Zuid-Limburg een vijfsterren superior-hotel dat zijn weerga niet kent.
De general manager is Marc Alofs. Hij kent het klappen van de zweep, want bracht La Butte aux Bois (Small Luxury Hotels of the World) in Lanaken naar een eerste vijfsterren superior-hotel in België. Daarna volgde Botanic Sanctuary Antwerpen, eveneens in de categorie van vijfsterren superior en lid van Leading Hotels of the World. Die classificatie krijgt nu ook Van Oys in Oost-Maarland.
De job past Alofs als een jas: “Alles wat ik voorheen op beide plekken leerde, neem ik mee als ervaring in mijn rugzak. Je kan er niet concreet de vinger op leggen, maar alles waarmee ik in aanraking kwam, elk detail, komt nu van pas.”
Van Oys Maastricht Retreat wil dan ook een uniek concept neerzetten. Een landgoed met 81 kamers dat voldoet aan de hoogste eisen van hospitality, twee restaurants, waarvan één fine dining (Restaurant Create) en een ander dat de Cittaslow-visie volgt (Restaurant Maes, Cuisine du Terroir). Daarbij zijn woorden als onberispelijke toewijding geen loze slogans. Iedereen die hier boekt, zowel voor leisure als business, krijgt een onvergetelijke beleving. Denk aan een Nature Spa, valetparking, kinderclub, wijnkelder Atelier du Vin, wijnbar Cesar of kookstudio Atelier du Terroir.
“We hebben 81 kamers, verspreid over drie panden, elk in een eigen stijl: het Château (kasteel), de Remise (boerderij) en de Carré (nieuwbouw). We onderscheiden daarbij Classic kamers, Deluxe kamers (met terras of balkon), Suites, een Spa Suite en Wellness Loft. Alle kamers hebben uitzicht op de tuin of omliggende natuur. Een aantal kamers zijn voorzien van een sfeerhaard en vrijstaande baden. Daarnaast zijn er een zestal ruimtes voor feesten of events en twee boardrooms om te vergaderen. De lokale producten van het slowfoodproject, waarmee chef Paul Jalhay in zijn restaurant Maes, Cuisine du Terroir werkt, kan je ook kopen in ons Maison du Terroir, de streekproductenboetiek. Het Cittaslow-verhaal gaat overigens verder dan de keuken. Het gaat over een duurzame samenleving, de sociale gemeenschap in een kwalitatieve omgeving. In die zin gaan we, naast het getraind personeel, ook aan de slag met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We willen het gemeenschapsleven waarvoor Oost-Maarland zo bekend is, betrekken bij het landgoed. Denk aan de folkloristische schutterij, de Jonkheid, de Bronk etc.”
“Verder is tweesterrenchef Guido Braeken aangetrokken als kok van het fine dining-restaurant Create. Hij heeft oog voor vernieuwende, mondiale culinaire trends, die op een uitzonderlijke wijze gepresenteerd worden op het bord. Dat kan in een menu of à la carte“, legt Alofs uit.
Dat het dertiende-eeuwse kasteel en het interieur geklasseerd erfgoed zijn en de locatie drie afzonderlijke gebouwen met een eigen karakter telt, maakt het er architecturaal niet makkelijker op.
“Valt best mee“, vindt onze hotelmanager. “Het is een kwestie van de regelgeving te volgen, waardoor de juiste historische context en de eigen identiteit nog sterker naar voren komen. En we toch voldoen aan eisen als harmonie, esthetiek en comfort van een hotel. We hebben hiervoor SATIJNplus-architecten uit Born, Studio Linse uit Amsterdam en Verbraeken x Biset uit Antwerpen gepitcht. Elk van hen heeft het juiste oog voor detail.”