Hygiëne als fundament in hospitality
De handen wassen. Ooit ‘gewoon’ een vanzelfsprekendheid, vandaag een prioriteit. De coronapandemie heeft die lat immers wat hoger gelegd. In hotels, restaurants, cafés en grootkeukens wordt hygiëne meer dan ooit gezien als het fundament. Maar hoe combineer je een maximale bescherming tegen bacteriën met een verantwoord water- en energieverbruik? Sanitairspecialist Delabie heeft het antwoord.
Sinds COVID-19 wassen we onze handen veel meer en ook langer. Jammer genoeg heeft dat ook zijn effect op de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Want wie tijdens het zorgvuldig inzepen van de handen het water gewoon laat stromen, verspilt onnodig veel. In publieke ruimten bedraagt dit tot wel zestig liter per dag, per persoon, luidt de schatting van Delabie. Kiezen tussen duurzaamheid en hygiëne is echt geen optie, investeren in sanitaire voorzieningen die beide combineren is een must. “Elektronische kranen spelen daarbij een sleutelrol”, duidt Svea Wagemans van Delabie aan. “Ze sluiten automatisch enkele seconden na gebruik, zonder dat daarbij fysiek contact nodig is. Bacteriën krijgen geen kans om zich te verspreiden en het water stroomt niet zomaar weg.”


Stilstaand water is eveneens een probleem. Wagemans: “Stilstaand water is de ideale voedingsbodem voor ziekteverwekkende bacteriën. Hotelkamers staan al wel eens even leeg, sanitaire ruimtes worden misschien niet elke dag gebruikt. Om te vermijden dat het water te lang stilstaat, rusten we veel van onze modellen uit met een periodieke spoelfunctie. Die laat het water elke vierentwintig uur na het laatste gebruik automatisch controleren.”
Hygiëne en duurzaamheid mag je niet langer afzonderlijk van elkaar zien. “Door een slim ontwerp bespaar je met onze elektronische en zelfsluitende kranen tot wel negentig procent water”, rekent Wagemans uit. “De kraan automatisch laten sluiten tijdens het inzepen is slechts één ingreep, we beperken ook het debiet tot drie liter per minuut in plaats van de gebruikelijke negen liter per minuut. Hotels voldoen zo aan de strengste hygiënenormen en behalen tegelijkertijd uitstekende milieuprestaties. En dat wordt steeds belangrijker bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.”

De toekomst van sanitaire voorzieningen is duidelijk, de verwachtingen van hotelgasten zijn dat immers ook. Ze willen hygiënische en veilige oplossingen maar ze willen tegelijkertijd dat een hotel duurzaam en verantwoord omgaat met water en energie. De investering in contactloze en waterbesparende oplossingen is dus een must. Design en efficiëntie gaan samen, zowel bij bijvoorbeeld de BINOPTIC wastafelkraan die perfect past in een stijlvol badkamerinterieur als bij een TEMPOMATIC 4 die dienstdoet in een lobbytoilet.
Een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar niet bij Delabie: drogen is minstens even belangrijk als wassen. Meer zelfs, het is het cruciaal sluitstuk in het hele hygiënisch proces. Wagemans: “Daarom bieden we handdoekhouders en -verdelers aan in bacteriostatisch roestvast staal. Dat is niet alleen hygiënisch, het is ook eenvoudig te reinigen. Deze en andere accessoires vervolledigen het imago en de beleving voor gasten. En dat komt dan weer de bedrijfsvoering ten goede.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Delabie.
Contact opnemen