Vertaling van idee naar werkelijkheid
Een interieurproject start niet met een schets of moodboard, maar met een ontmoeting. Bij het Brugse interieurbureau Inside vormt luisteren, voelen en observeren de basis van elk ontwerptraject – van grondplan naar inspiratiemoment tot 3D-presentatie. We zaten samen met salesadvisor Carlo Toye, designer Miquel Serlet en medeoprichter Ian Meulemeester om hun aanpak te doorgronden: hoe ze een idee vertalen naar een ruimte die verrast, werkt en rendeert.
Bij Inside begint elk traject met een bezoek aan het pand. “Het begint eigenlijk al van op straat”, vertelt Ian. “De buurt, de gevel, de lichtinval, … alles vertelt iets over de plek en haar potentieel.” Tijdens het bezoek luisteren ze aandachtig naar de klant, want de eerste gesprekken zijn cruciaal: wat zijn de noden, het gewenste concept, het aantal couverts, de sfeer? Alles telt. “Je moet voelen en begrijpen wat de klant bedoelt – soms zelfs tussen de regels door”, vult Toye aan.
Daarna gaat het team aan de slag met het grondplan. Nog geen kleuren of moodboards, wel: flow, indeling, routing en functionele zones. “Dat is voor ons de echte start van een ontwerp”, zegt Meulemeester. “Een mooie visualisatie op basis van een slecht grondplan heeft geen enkele zin. Eerst garanderen we dat de indeling van de ruimte logisch werkt.”
Pas wanneer de functionele basis er ligt, komt het moodboard, een verzameling van inspiratiebeelden, in beeld. Geen doorsnee verzameling Pinterest-beelden, maar een zorgvuldig samengestelde selectie van materialen, kleuren, texturen en sferen. “We gebruiken soms beelden van eigen projecten, maar evengoed kunst, architectuur of mode als inspiratie”, zegt Serlet. “We willen de juiste toon vatten, niet kopiëren.” Tijdens de bespreking van het moodboard wordt er vaak veel duidelijk. Wat iemand mooi vindt, of net helemaal niet. Zo wordt de richting steeds scherper.
Wanneer het grondplan klopt en de sfeer helder is, komt het ontwerp echt tot leven. Inside maakt dan fotorealistische 3D-beelden – statische renders en/of filmpjes – waarin de klant virtueel door het toekomstige interieur wandelt. “Want voor veel mensen zegt een beeld veel meer dan een 2D-plan”, merkt Serlet op. “Dit is regelmatig hét kantelpunt”, voegt Toye toe. “Het moment waarop ze denken: wauw, dit wordt realiteit.” Elk detail is uitgewerkt: van materiaalreflectie tot lichtinval. Bovendien worden er stalen van materialen en stoffen toegevoegd, zodat de beelden tastbaar worden.
Als het ontwerp wordt goedgekeurd, bestaat de mogelijkheid om een helder en compleet uitvoeringsdossier samen te stellen. Dat bevat onder andere technische plannen, materiaallijsten en praktische instructies die het project klaar maken voor realisatie.
Inside biedt bovendien de mogelijkheid om een project van a tot z te begeleiden. Ze geven niet alleen de voorzet, maar kunnen ook de bal binnenkoppen: van ontwerp tot en met uitvoering. In dat geval neemt Inside de volledige coördinatie van de uiteindelijke realisatie op zich, inclusief de aansturing van aannemers en de opvolging op de werf. Dat garandeert continuïteit, duidelijkheid en een naadloze vertaalslag van ontwerp naar werkelijkheid.
Meulemeester: “Onze aanpak steunt op grondige voorbereiding, duidelijke communicatie en een sterke focus op functionaliteit en esthetiek. Door vanaf het eerste contactmoment intensief samen te werken met de klant en elk aspect zorgvuldig te plannen, creëren we interieurs die niet alleen mooi zijn, maar ook perfect aansluiten bij de behoeften van de gebruiker. Van ontwerp tot en met realisatie, indien gewenst.”