hotelvak.be
nl
Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Hygiënisch koelklimaat voor buffetten in restaurants en hotels
In de Van der Valkhotels worden buffetten gekoeld met systemen van Cool-Spot.

Hygiënisch koelklimaat voor buffetten in restaurants en hotels

Gepatenteerde technologie houdt voedsel veilig en vers

Met een koelmethode voor buffetten pionierde Cool-Spot in 2013 met een gepatenteerde technologie die vandaag nog steeds uniek is in de wereld. Koude lucht en verneveld osmosewater leggen een deken van 2 tot 6 graden over het buffet en creëren zo een koelkasteffect met een constante temperatuur. Het resultaat? Meer kwaliteit, minder voedselverspilling en efficiënter werken.

Cool-Spot startte oorspronkelijk als onderneming die airconditioningsystemen leverde voor bijzondere toestellen zoals wielladers en graafmachines. Toen een restaurant de vraag stelde of ze een manier wilden zoeken om het buffet te koelen, ging de bal aan het rollen. Vandaag heeft Cool-Spot meer dan 300 installaties wereldwijd, met de hotels van Van der Valk, WestCord, Corendon, Carlton en Eden  als trouwe klanten. Daarnaast werkt Cool-Spot voor verschillende conferentiecentra, wok- en sushirestaurants en wellnesscentra. Zo heeft onder andere Waer Waters in Groot-Bijgaarden twee installaties staan.

“Je vindt ons in de Benelux, Duitsland en zelfs op Bonaire en in Dubai. Ook bedrijven vinden hun weg naar Cool-Spot, zoals de Manhattan Tower in Brussel”, zegt Coen Temmink, die in september 2023 Cool-Spot overnam van oprichter Joop Rustemeijer. “Waar de meeste koelsystemen langs onder koelen, werken wij van bovenaf. Koude lucht daalt, waarom zouden we dan zoveel moeite doen om die omhoog te pompen?”

Bewaarzone met constante temperatuur

Een traditionele methode zoals drop-inkoeling of crushed ijs trekt lucht uit de omgeving aan. Dat brengt een risico op microdeeltjes en bacteriën met zich mee, wat de kans op bederf en besmetting vergroot. “Deze systemen garanderen geen constante temperatuur en daar knelt het schoentje”, vertelt Coen. “Voedingswaren die onderaan liggen worden gekoeld, maar die in het midden of bovenaan worden blootgesteld aan hogere temperaturen. Worden ze warmer dan 7 graden, dan drogen ze uit en verliezen ze kwaliteit. Bovendien moet het personeel voldoende loggen welk voedsel waar op welk tijdstip ligt. Dat brengt extra logistiek werk met zich mee. Ligt iets te lang op het buffet, dan belandt het in de vuilbak. Met voedselverspilling tot gevolg.”

Voeding blijft langer veilig vers en verkleurt niet.

Met Cool-Spot presenteer je verse, kwetsbare producten langer en op de juiste temperatuur op een buffet, zonder kwaliteitsverlies. Koude lucht en verneveld vocht creëren een koelkasteffect met een constante temperatuur tussen de 2 en 6 graden. Gefilterd osmosewater en een minimale hoeveelheid ozon garanderen de hygiëne en geven bacteriën en virussen geen kans. Dat gedesinfecteerde bewaarklimaat biedt maximale voedselveiligheid. “Je producten drogen ook niet uit en krijgen geen condensvorming. Voedsel kan veilig blijven liggen en werknemers hoeven niet steeds bij te houden hoelang iets al op het buffet ligt. Dat bespaart hen veel tijd en moeite. Het buffet klaarleggen gaat ook sneller. Op tien minuten is Cool-Spot op temperatuur.”

Duurzaam en economisch

Efficiënt, voedselveilig en duurzaam. Ook wanneer het op onderhoud aankomt. Dat gebeurt eenmaal per jaar om de filters te vervangen en de condenspomp na te kijken. “We kunnen dat leren aan de technische dienst van een hotel en dan doen ze het zelf. Of we plannen vanuit Cool-Spot een jaarlijks moment in”, legt Coen uit. “Wat dagelijks onderhoud betreft, volstaat het om een doek over het buffet te leggen.”

De prijs voor een Cool-Spotinstallatie start vanaf 25.000 euro, afhankelijk van verschillende factoren en de keuze van model. “Heb je een eigen koelsysteem? Wil je een wand-, eiland- of dubbeldekmodel? Dat speelt mee in de prijsberekening. Wij ervaren dat elke klant die een Cool-Spotinstallatie heeft, er nog één bestelt. Je moet die prijs zien in verhouding tot de korte terugverdientijd. Minder verspilling, minder logistiek, minder tijd. De Nederlandse Stichting Samen Tegen Voedselverspilling voerde onderzoek uit bij 6.000 buffetrondes. Daar wordt 55 cent per persoon weggegooid. Dat gaat om ongeveer 330 euro per dag, voor ontbijt en lunch samen. In een revalidatiecentrum met dertig patiënten per dag zijn ze overgegaan op een buffet omdat mensen zo beter eten en meer bewegen. Door Cool-Spot te gebruiken besparen ze 6.000 euro per jaar aan inkopen, plastic verpakkingen en personeel. Er is minder transport en minder verspilling. Dat maakt Cool-Spot niet alleen economisch, maar ook ecologisch interessant. Vers blijft vers. Als dat doeltreffend en hygiënisch kan, dan is dat een win-win.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten